По думите му задлъжнялостта на страната се увеличава

„Ако това правителство остане още на власт, през 2015 година България ще е по-зле от Гърция”, заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща с посланиците на страните от Европейския съюз и НАТО у нас, съобщи БГНЕС. 

 

По думите на Борисов НАП и митниците са събрали с около милиард по-малко от предвиденото, а правителството се разплаща в момента с бъдещи приходи.

 

"С кредитите, които взимат днешните управляващи, задлъжнялостта на страната се увеличава. В момента те си откупуват още една година управление, с парите, които харчат за социални плащания. И моята песимистична прогноза е, че и Валутният борд няма да издържи, ако продължават да управляват по този начин", каза Борисов. Той предупреди, че ако това правителство остане още една година на власт, догодина няма да може да направи бюджет, защото няма да може да вземе повече кредити.

 

 

На среща с посланиците Борисов подчерта, че ГЕРБ е предсказуем партньор на Европейския съюз, който стриктно спазва европейските правила.

 

"Горд съм, че по време на управлението на ГЕРБ спазвахме абсолютно всички правила на ЕС. За тези четири години България бе една от малкото страни, заедно с Германия, Естония и Финландия, чийто рейтинг бе вдигнат от рейтинговите агенции. Страната бе извадена от процедурата за свръхдефицит и я оставихме финансово най-стабилната държава в Европа. В момента това е вече история, защото преди дни една от уважаваните кредитни агенции промени оценката си за перспективата на страната от стабилна към негативна", подчерта Борисов. 

 

Според председателя на ГЕРБ негативна оценка за българското правителство е и решението на еврокомисяря по енергетика Йотингер да отстрани правителството от преговорите за проекта "Южен поток" и Европейската комисия да преговаря с Русия вместо България.