Янукович обсъжда в Москва по-тесни връзки с Русия

Депутати от опозицията блокираха работата на украинския парламент в момент, когато трябваше да бъде гласуван вот на доверие на правителството. Народните представители се събраха около парламентарната трибуна и заседанието беше прекратено.

 

В същото време президентът Янукович обсъжда в Москва с руския си колега Владимир Путин по-тесни връзки между двете държави.  

 

Демонстрациите в Украйна продължават. Стотици протестиращи преминаха през Площада на независимостта в Киев. Те носеха националните знамена и пееха химна. Хората се опасяват, че след като президентът Янукович отказа да подпише Споразумението за асоцииране с Евросъюза, страната им ще попадне под влиянието на Кремъл.

 

Други няколкостотин души се събраха на пътя за летището на Киев малко преди държавният глава да замине за руската столица за среща с президента Путин. Протестиращите носеха плакати, на които пишеше: "Янукович, обърни самолета към Европа!".

 

Въпреки демонстрациите от разговора Путин - Янукович дойде новината, че след тригодишно прекъсване Русия ще възобнови доставките на петрол към рафинерията в украинския град Одеса. Наблюдатели отбелязват, че по този начин Русия възнаграждава Янукович за отказа му да подпише Споразумението за асоцииране с Европейския съюз. Очаква се в Москва той да се опита да договори по-ниски цени на природния газ и нови заеми за страната си.