Увеличението ще зависи от икономическите показатели

От 2015 година може да се мисли за поетапно увеличение на осигурителните вноски. Това съобщи пред журналисти социалният министър Хасан Адемов. Той се аргументира с това, че през последните месеци има видим ръст на икономиката.

 

Евентуалното увеличение на вноските ще бъде с 1-2%, но ще зависи от икономическите показатели.

 

„Увеличаването на осигурителната вноска може да се случи поетапно, бавно, само, ако има подходящи икономически условия за това”, заяви министър министърът на труда и социалната политика. „Другият проблем е, че ще натоварим допълнително бизнеса с още по-голяма осигурителна вноска, което може да се отрази на пазара на труда”, каза Хасан Адемов, цитиран от БГНЕС.

 

Важен въпрос според министъра е и как да се стабилизира финансово-осигурителната система. Мерките досега са били свързани с изхода й, посочи той:

 

„Някои се опитват да нарекат тези мерки реформа. Тя е направена през 1999 г. и регламентира тристълбовия модел на пенсионно осигуряване – държавното обществено осигуряване, универсалните пенсионни фондове и доброволните фондове. Всичко останало, което се правеше след това бяха мерки, които вместо да оптимизират системата, направиха така, че дефицитът в бюджета на ДОО да е изключително сериозен”.

 

52,6% от приходите в този бюджет са от данъци, отбеляза Хасан Адемов и поясни, „че това означава, че за да получи размера на пенсията си, пенсионерът трябва да отиде в магазина да си купи сирене, да плати ДДС и обратно да рефинансира размера на пенсията си”.