Новият режим ще влезе в сила от началото на 2016 година

След 12-часови преговори министрите на финансите от еврозоната постигнаха споразумение по механизма за ликвидиране на проблемни банки. Сложният проект определя начина, по който се решава съдбата на изпаднали в затруднение финансови институции, като бъде избегнато, доколкото е възможно, да се прибягва до парите на данъкоплатците.


Новият режим ще влезе в сила от началото на 2016 година. Той ще се прилага директно към повече от 300 банки от еврозоната, както и трансграничните банки. Предвижда се създаване на "ликвидационен съвет", съставен от представители на държавите-членки. Той ще решава дали изпадналата в затруднение финансова институция да бъде рекапитализирана или ликвидирана.


През следващите 10 години ше бъде създаден и фонд в размер на 55 милиарда евро. Сумата в него ще бъде натрупана от банковата индустрия. Европейската централна банка ще да има право да се намесва директно в случай на проблем и да осъществява директен надзор върху банките в еврозоната в сътрудничество с националните власти. Министрите на финансите от еврозоната се договориха да бъдат гарантирани и депозитите на гражданите в размер до 100 000 евро.