Кампанията тази година помага на деца със слухови и зрителни увреждания

За първи път тази година кампанията „Българската Коледа” ще помага на деца със слухови и зрителни увреждания. Едно от тях е 7-годишният Реджеб от село Войводово. Благодарение на кохлеарен имплант - детето чува и се справя в училище. Целта на кампанията е в повече болници да има апаратура за ранна диагностика.

 

Първокласникът е заедно със своите съученици в библиотеката и на пръв поглед по нищо не личи, че той се отличава от тях. За да чуе песента и да се включи в нея му помага кохлеарният изплант, който замества способността на възприятие на звуци. Тъй като е имплантирано още на годинка, сега момчето се справя като всички останали деца.

 

Реджеб е впечатлен от многообразието от книги в библиотеката. Вече чете и пише без проблем. Дори си е избрал професия, за която ще научи от учебниците. Иска да стане дърводелец.

 

Историята на 7-годишното момче обаче можеше да бъде много по-различна, ако проблемът със слуха не беше открит от майка му още като е бил на 6 месеца. „Беше на проходилката. Аз отзад нещо изпуснах. Помислих, че ще се изплаши детето, обаче той никаква реакция не ми направи”, разказва Гюлер Чавуш.

 

Половин година по-късно на Реджеб е поставен имплантът, с който той днес чува. Ако това не беше станало навреме, сега детето щеше да има много повече проблеми. Затова родителите му приемат с облекчение новината, че „Българската Коледа” ще се погрижи в болниците да има апаратура за ранна диагностика.

 

И въпреки че поставянето на кохлеарни импланти се поема от Здравната каса, поддръжката им е за сметка на родителите, а подмяната на външната част струва 10 000 лева. Затова родителите се надяват скоро държавата да започне да плаща и тези разходи, защото сами няма как да се справят.

 

Повече за живота на Реджеб ще научите от видеото.

 

Репортер: Димитър Иванов