От Пътна полиция дадоха някои съвети на шофьорите

Как да се движим безопасно при зимни условия, припомнят от Пътна полиция. 

 

Въпреки множеството предупреждения, водачите често не спазват най-важното условие - автомобилът да е със зимни гуми. А шофьорът да е убеден, че може да се справи в зимната обстановка. 

 

Ако шофьорът, който ви вози, превишава скоростта и извършва рискови изпреварвания, не се притеснявайте да му направите забележка. 

 

Добре е тръгнем ли на път зад волана да застане опитен шофьор. 

 

„Хората на пътя да пътуват с подготвени автомобили, да се съобразяват със зимните условия”, призова комисар Антон Антонов.

 

За нашата сигурност и безопасност е добре да проверим няколко неща, като започнем с антифриза. Ако не сме го проверявали миналата зима, сега е моментът. 

 

Препоръчителният срок за смяна е две години или 50 000 километра. Следващата стъпка е да проверим акумулатора, защото ще е неприятно, ако ни остави далеч от желаната дестинация. Продължаваме с течността за чистачки. Трябва да изберем такава, която не замръзва при много ниски  температури. Добре е да сменим чистачките, особено ако са изгорели от летните жеги. Важни са и светлините, трябва да са добре регулирани. Важно е да носим резервни, ако изгорят. Желателно е да караме със зимни гуми, като минималната дълбочина на грайфера да бъде не по-малка от 1,6 милиметра.

 

Ако сме на заледен път е добре да шофираме плавно без рязко форсиране. Рязкото използване на спирачките е крайно опасно и може да доведе до загубване на контрол и плъзгане на автомобила.

 

Преди да тръгнем на път в багажника трябва да сложим вериги за сняг, лопата и фенерче. Ако попаднем в дълбока преспа, те ще ни помогнат. Хубаво е да имаме по-голямо количество вода, добре оборудвана аптечка, както и одеяло. 

 

Ако закъсаме и горивото ни свърши, то ще ни стопли за известно време, докато пристигне помощ.