Какво да очакваме през новата 2014 г. – прогнозите на блогър, активист, икономист

Обзор на важните събития през отминаващата 2013 година и прогноза за това какво ни очаква през следващата направиха в „Здравей, България” блогърът Асен Генов, Мохамед ал Бармауи от „Свободна Сирия” и финансовият експерт д-р Банчо Банев. Тримата говориха за протестите, белязали ежедневието на българите от февруари насам, кризата с бежанците, достигнала до нашата страна в резултат на нестихващия граждански конфликт в Сирия и икономическата ситуация, която определя битието на всеки.

 

Новата година дава шанс за появата на лъч светлина, що се отнася до икономиката. „Чисто технически много неща започнаха леко да се преобръщат”, отбеляза Банчо Банев. „Спря драстичното и редовно покачване на цените на тока, започна и поевтиняване на електроенергията, а през зимата българина го вълнуват сметките”, даде пример преподавателят. По думите му обаче намаляването на бедността е дълъг процес и за нея е рано да се говори. „Има фактори за обръщане на палачинката след обедняването в продължение на 20 години”, коментира обаче икономистът, който подкрепя правителството, но смята, че за коалиционния кабинет е добре да работи в условия на протест.

 

С констатациите на финансиста не се съгласи съвсем блогърът Асен Генов, който видя в думите на д-р Банев прословутите „опорни точки” на управляващите. „Заклинанието ‘Протестирайте, защото това ни помага’ очевидно работи, но истината е малко по-различна. В момента в България имаме ясни индикации, че се оттеглят инвеститори. Управляващите не успяха да разсеят и съмненията за това как ще бъдат усвоени милиардите в заеми.” Според Генов има много парадокси, които сочат недвусмислено, че оставката на правителството вече е „ужасно закъсняла”.  

 

Освен протестите, другият голям проблем пред управляващите тази година бе справянето с кризата със сирийските бежанци. В студиото на „Здравей, България” темата коментира Мохамед ал Бармауи от „Свободна Сирия”.

 

Напоследък притокът на бежанци намаля осезаемо. Според Бармауи причините са няколко. Освен зимата, която възпрепятства достигането им до българската граница, роля играе и не съвсем топлото им посрещане, нито на улицата, нито в центровете, където биват настанявани.  

 

„Ужасната обстановка в бежанските лагери е необяснима, нетърпима”, каза активистът, който не може да си обясни къде е причината за това, но отбеляза, че в последните месеци има известно подобрение.

 

Най-силният спомен на Мохамед ал Бармауи от 2013 г. ще остане мигът, в който е посрещнал своята майка в България, която се опитвал да изведе от Сирия в продължение на повече от година.

 

Целия разговор можете да проследите във видеото.