Дори от КНСБ се противопоставиха на идея за по-ниски цени

Електроразпределителните дружества са категорично против поредно, трето намаление на цената на тока за домакинствата в рамките на година. Дори от КНСБ се противопоставиха на идея за по-ниски цени. 

 

Дали обаче това намаление е на чисто пазарен принцип, или по-скоро административна мярка, в отговор на обществените очаквания, след серията протести през тази година?

 

„Честита Коледа. Желаем ви здраве и разум”. С тези думи представителите от различните електроразпределеителни дружества поздравяваха членовете на регулатора днес. И трите енергийни дружества се обявиха категорично против поредното намаляване на техните разходи, за да може оттам да дойде и поевтиняване на тока. 

 

Последното предложение е нощната тарифа да се намали с 10%, а дневната да се намали с 1% за битовите абонати.

 

Дори от КНСБ сметнаха, че това намаление от 10 на сто на нощната тарифа няма да се отрази реципрочно върху сметките ни – те реално ще доведат до 1-2% поевтиняване на сметките. Хората от КНСБ дори посъветваха онези, които са с инженерни дипломи да не сядат върху тях.

 

Различните ЕРП-та заявиха, че така ще се рискува тяхната работа.

 

Иначе новият председател на регулатора Боян Боев обяви, че започва одит в трите дружества, за да се сметнат реално какви са техните технологични разходи, за да може да се направи сметка много или малко плащаме за тока. Той обаче не пое ангажимент, ако дружествата покажат, че разходите им са високи, да се вдигнат и цените.

 

Окончателното решение за цената на тока ще бъде взето на 30 декември. В аванс от ЧЕЗ заявиха, че ще обжалват пред съда решението. Новият председател на комисията даде заявка, че се мисли и за още едно намаляване на цените на газа, но от април догодина. От цените на природния газ зависи колко плащаме за парно и топла вода.

 

Повече по темата гледайте във видеото.