Има два изхода от кризата, шегуват се в България – Терминал 1 и Терминал 2

От първия ден на 2014 г. девет държави от ЕС, включително Германия, Франция, Холандия и Великобритания, ще вдигнат ограниченията за трудовия си пазар за българите и румънците. Но така или иначе, много квалифицирани, а и неквалифицирани работници вече са открили начин да работят в тези държави, пише в своя статия „Ню Йорк таймс”.

 

Вестникът посочва, че поглед върху доходите в България и Румъния показва, защото гражданите им търсят по-добри условия навън.

 

Най-богатата една пета от обществата в двете страни, присъединили се към Евросъюза през 2007 г., има по-малък среден доход от най-бедната една пета във Великобритания, Франция, Германия или останалите богати европейски страни, разкриват данните на Евростат. Авторитетният американски ежедневник отбелязва обаче, че разходите в София са доста по-ниски, отколкото в Лондон.

 

Но примамливостта на по-високите заплати не може да се игнорира, когато падат бариерите на трудовите пазари, коментира „Ню Йорк таймс”, особено на фона на силно увеличилата се през последните години безработица в България.

 

Българите са разгневени от последните си правителства, корупцията и това, че страната остава най-бедната в ЕС. Често се шегуват, че има два изхода от проблемите на България – Терминал 1 и Терминал 2 на летището в София.