Комисията предлага да се намали с 1,5% електроенергията за малкия бизнес

Очаква се Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да обяви окончателното си решение за цените на тока от 1 януари. От трите електроразпределителни дружества се обявиха категорично против поредното орязване на разходите им, откъдето се компенсират намаленията на крайните цени.

 

Това, което беше обявено в аванс, е 1% намаление на дневните тарифи и 10 на сто намаление на цената на нощния ток. Тъй като не ползваме толкова много нощна електроенергия, очакванията са в сметката ни това да се отрази като цяло с около 3% надолу.

 

Комисията предлага да се намали с 1,5% токът за малкия бизнес. Това ще е третото намаление за цените за бита, но за година първото за малкия бизнес. Дали хората са усетили предходните две намаления на цените, а и каква е позицията на бизнеса, провери екипът на Нова ТВ в Монтана.

 

Сметката за ток на семейство Ангелови през зимата достига 300 лева. Те се отопляват с климатик. Антон и Ива не смятат, че поредното намаление с 1% ще окаже влияние на фактурата им, както не са усетили разлика и при тези от март и юни. Според Ива 10-процентното намаление на нощната енергия няма да облекчи особено домакинството й.

 

А от бизнеса настояват държавата да помисли и за разходите за ток на фирмите, тъй като те са едни от най-големите данъкоплатци.

 

Трите електроразпределителни дружества избраха различни подходи за коректно изчисление на следващите сметки, като се има предвид, че електромерите не се засичат точно на 1-во число. От ЧЕЗ вече обявиха, че ще направят междинно отчитане и в сметките ни ще има два реда - за потребения ток до 31 декември и след това до съответния ден на януари, когато е минал инкасатора.

 

От EVN предлагат потребителите сами да засекат електромерите си на 1 януари и в следващите работни дни - 2-3 или 6-и - да отидат до офис на компанията за да подадат информацията. Ако абонатите не желаят да се самоотчитат, те ще получат фактура, при която по математически метод ще се изчисли средно дневното потребление и така ще се изготви крайната им сметка.

 

От ЕНЕРГО-ПРО обявиха, че извънредно отчитане ще има единствено за бизнеса.