Това означава с около 3 на сто по-ниски сметки от 1 януари, изчислиха синдикатите

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране обяви окончателно по-ниските цени на тока от Нова година. Дневните тарифи се намаляват с около процент и за трите енергоразпределителни дружества, реши регулаторът.

 

Абонатите на ЧЕЗ и ЕНЕРГО-ПРО ще плащат за потребление на електроенергия през деня съответно с 0,9 и 0,8% по-малко, докато за онези, които се обслужват от EVN намалението е 1,4 на сто.

 

Нощната тарифа и при трите дружества ще е с 10% по-евтина.

 

Според предварителните изчисления на КНСБ намалението с 10 пункта на нощната тарифа реално води до понижение на крайните сметки с 1-2%. Заедно с дневното намаление това означава грубо около 3 на сто по-ниски сметки от 1 януари.

 

Това е третото намаление за цените за бита, но за година първото за малкия бизнес.

 

Трите електроразпределителни дружества избраха различни подходи за коректно изчисление на следващите сметки, като се има предвид, че електромерите не се засичат точно на 1-во число. От ЧЕЗ вече обявиха, че ще направят междинно отчитане и в сметките ни ще има два реда - за потребения ток до 31 декември и след това до съответния ден на януари, когато е минал инкасаторът.

 

От EVN предлагат потребителите сами да засекат електромерите си на 1 януари и в следващите работни дни - 2-3 или 6-и - да отидат до офис на компанията за да подадат информацията. Ако абонатите не желаят да се самоотчитат, те ще получат фактура, при която по математически метод ще се изчисли средно дневното потребление и така ще се изготви крайната им сметка.

 

От ЕНЕРГО-ПРО обявиха, че извънредно отчитане ще има единствено за бизнеса.

 

Повече по темата гледайте във видеото!