Кампанията за подаване на данъчни декларации ще продължи до края на април, съобщават от НАП

На 2-ри януари, в първия работен ден на новата година, стартира новата кампания за подаване на данъчни декларации от граждани и фирми. Тя ще продължи до края на април. Всеки, който до 10 февруари декларира доходите си и плати задължението си, получава 5% отстъпка. Същата ще ползват и всички, подали декларация онлайн.

 

Различното тази година е, че поредността на плащане на просрочени задължения към НАП е променена. И фирмите, и гражданите получават възможност при наличие на стари задължения – главници и лихви – техните текущи плащания да отиват за погасяване първо на главниците и тогава на лихвите.

 

Новото тази година, е че хората, които са на граждански договор, ще трябва да платят данък за три месеца накуп. Става въпрос за октомври, ноември и декември на 2013-та, за които работодателят не трябва да им е удържал налог.


Освен от офис на данъчните, декларация може да се изтегли и от сайта на НАП. Данъчните обаче напомнят, че по традиция българинът обича да оставя това свое задължение за последния момент.


„Миналата година си протече съвсем спокойно кампанията. Нямаше струпване пред гишетата, администрацията се представи доста добре, тази година се надяваме още по-добре да се справим”, заяви Юлиана Георгиева от офис "Изток" на НАП.


За неподадена декларация в срок – глобата е 500 лева. Санкцията за декларирани, но неверни данни е 1000 лева.


Повече по темата гледайте във видеото.