Похарчили с 8% по-малко от миналата година за празнуване извън дома

Българите са похарчили 88 млн. лева, за да посрещнат Коледа и Нова година. Изразходваната извън дома по празниците сума обаче е по-малка в сравнение с разходите от преди година. Данните са на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

 

Всъщност, тази година сме спестили около 8 милиона лева. Защото миналата година за празнуване извън дома сме похарчили 96 милиона. Цифрата за тази година показва, че всеки от нас по празниците е похарчил средно 465 лева. Причините за намаляването на разходите е, че много хоар този път решиха да си останат у дома, а не да купуват куверти или да пътуват.

 

Заведенията отчитат, че тази година са продали с 30 процента по-малко куверти. А тези, които все пак са избрали да посрещнат 2014 в заведение са платили по около 100 лева на човек.  


Тази година обаче има и нова мода в празнуването.  много българи решиха да посрещнат новата година на частно парти. За целта наемат заведение или зала от него и сами определят правилата на купона. И тъй като правилата са като за частен клуб, вътре пушенето е позволено.


Освен по-малкото празнувания в заведения, тази година по-малко са и хората, посрещнали 2014-та по курортите. По данни на туроператорите през декември българите, които са преминали границата с Гърция са четири пъти по-малко. В същото време значително се увеличават съседите, дошли да празнуват Нова година у нас.


Една от причината за смяната в тенденцията е, че през последните години в България се изградиха огромен брой молове, които привличат гърци и сърби с по-ниските си цени.