Причината е намерението на социалистите да върнат прогресивното подоходно облагане

Противоречия в управляващата коалиция БСП - ДПС. Причината е категоричното намерение на социалистите да махнат плоския данък и да върнат прогресивното облагане според доходите.


Обещанието за възстановяване на стария метод за изчисление беше записано и в предизборната програма на социалистите. Кога и как планират да променят данъците, които плащаме, разказва Калина Влайкова.


Плоският данък от 10% беше въведен именно при управлението на БСП в Тройната коалиция. Сега  социалистите искат да се откажат от него. Първоначалната информация от „Позитано” 20 беше за предстоящо въвеждане на т. нар. „данък богатство”, тоест хората с по-високи доходи да бъдат облагани с по-висок налог – например 15%. Тази новина беше отречена от финансистите на БСП, но така или иначе идеята им за прогресивно данъчно облагане остава и така неминуемо по-заможните българи ще плащат повече.


Това, което социалистите планират е хората с минимална работна заплата да не дължат никакви данъци. Оттам нататък предстои социалистите да измислят и одобрят скалата, по която ще нарастват данъците на останалите данъкоплатци. Не било изключено и да се въведе частично прогресивно облагане на семеен принцип, тоест налогът да се определя според броя на членовете в едно домакинство.


За да се реализират тези промени левицата се нуждае от парламентарна подкрепа, тъй като депутатите от „Коалиция за България” не са достатъчни. На този етап обаче тази подкрепа е под въпрос, тъй като партньорите от ДПС официално и категорично са против промени в данъчното законодателство и засега настояват плоският данък да бъде запазен. Така че това със сигурност ще бъде една от важните и спорни теми, които предстои да следим с особено внимание през новата година.