В понеделник блокират международния път за Турция и Гърция при Харманли

Тютюнопроизводителите излизат на протест. Причината -  забавянето на изкупната кампания и ниските цени, които тази година фирмите предлагат за продукцията им. В понеделник сутринта недоволните ще блокират международния път за Турция и Гърция при Харманли.

 

„На 150 километра от Гърция сме. Там им дават по 20 евро на килограм, а на нас даже няма и 3 евро. Нали сме в Европейския съюз?”, попита един от недоволните производители. Други се оплакват, че доходите им не стигат вече дори хляб да си купят в магазина.

 

Касим и фамилията му са едно от 100-те семейства , които се препитават с отглеждане на ориенталски тютюн в първомайското село Православен.  Не може да плаща дори сметките си за хляб заради драстично забавената кампания по изкупуването на продукцията, която закъснява вече втори месец.


Тютюнопроизводителите в селото са останали без пари, трупат дългове и са на ръба на оцеляването. От четирите основни играча на пазара само една фирма е започнала да изкупува тютюна в Родопите и то на цена с лев по-малко от миналата година.


„За нас това е картелно спрозумение между фирмите. Бавят се, за да вземат продукцията на безценица. Сега чуваме, че ще я купуват на 5-5.50 за килограм,  а миналата година беше между 6 и 7 лева, а реколтата тази година е много добра. Няма друго обяснение освен картелно”, обяснява зам.-председателят на Националната асоциация на тютюнпроизводителите Асен Кичуков.


Едно от основните искания на тютюнопроизводителите е продукцията им да бъде изкупена на миналогодишните цени.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев