Производители са длъжни да изписват на опаковките какво е съдържанието на мазнините в него

Нови европейски правила за етикетите на мляното месо влизат в сила от тази година. Производители и търговци вече са задължени да изписват на опаковките какво е съдържанието на мазнините в него.


В края на годината на етикета ще се посочва и произходът на месото. Така ще става ясно дали българската кайма е направена със свинско от Дания, Холандия или Испания например и откъде е говеждото. Специални изисквания ще има и към шрифта на информацията. В мляното месо може да се добавя единствено до 1% сол, но не и соя, консерванти, оцветители или други съставки. Такива изисквания обаче няма към опаковките с кайма.


От Агенцията по храните вече започнаха проверки по бакалии и месопреработвателни цехове – за това дали се спазват новите правила. При нарушения глобата започва от 250 и може да достигне до 6000 лева.


През последните години бай Славчо предпочита каймата да се мели пред очите му в кварталната бакалия. Така хем сам избира от какво месо да е направена, хем е сигурен в качеството й. По-рядко се осмелява да вземе пакетирана за трапезата.


В този месарски магазин всеки клиент сам може да избере дали на място да се смели месото за кюфтетата и кебапчетата или да вземе вече подправената заготовка.


Ако клиентите обаче предпочетат да вземат опакована заготовка, върху етикета й вече трябва да е изписано точното съдържание на мазнини.

 

„На етикетите от вчера трябва да бъде изписано процентно съдържание на мазнини под определен процент в зависимост дали е нетлъсто, дали е само говеждо, само свинско или е добито от други видове животно, както и съотношение креатин към месен протеин”, обясни Райна Иванова - експерт в Агенцията по безопасност на храните.

 

В повечето бакалии стоката отдавна е етикетирана и надписана и новият стандарт не е изненада.


„Този стандарт е правилен, защото по този начин се упражнява контрол върху производството на всички храни. Ние работим по този начин от години, но предполагам, че това ще помогне на този бизнес”, обяснява Николай Младенов – месопроизводител.


Новият стандарт обаче не важи за каймата. Освен това на етикета на мляното месо вече ще се изписват алергените с пълните им наименования и предупреждението, че може да предизвикат алергии.


Повече по темата гледайте във видеото.