С този камък на шията няма как да спринтираш, заяви бившият външен министър

В Европейския съюз най-често се чуват оправданията на България, за това, че не сме толкова лоши. Това коментира в предаването „Събуди се” бившият външен министър Соломон Паси по повод седмата годишнина от присъединяването на България към ЕС. Според Соломон Паси присъединяването ни реално не е приключило.

 

„Няма как да има добри резултати, след като второ поред правителство използва за свой основен коалиционен партньор „Атака”. С такъв коалиционен партньор е невъзможно страната да върви напред”, заяви Соломон Паси. „С този камък на шията няма как да спринтираш”.

 

Според него единственото естествено мнозинство за този парламент е било между ГЕРБ и БСП.

 

В момента България имала двата основни проблема - демография и образование.

 

„Една общоевропейска демографска политика би се отразила добре на България, ако не можем да направим наша”, заяви Паси.

 

Той коментира, че ЕС е инструмент за допълнително усъвършенстване на държавата.
Сред позитивите от членството ни бившият външен министър отбеляза свободното пътуване на българите в европейските държави.  

 

„През последните близо 140 години България реализира 5 национални каузи – Освобождението, Съединението, Независимостта, членството в НАТО и членството в ЕС. Няма как оттук нататък да не мислим каква ще е следващата голяма национална кауза”, заяви Соломон Паси.

 

„В момента на България й липсва мечта. С присъединяването ни към ЕС, лишихме България от една мечта и това е единствения негатив на членството”, смята още той.

 

Цялото интервю гледайте във видеото!