България е сред първите 16 абсолютни победители в Международната олимпиада по физика

От около 30 години физикът Теодисий Теодосиев от Казанлък е отдаден на една мисия – да обучава ученици по физика. Интересът към лекциите му е толкова голям, че за да решават задачи, в Казанлък се стичат деца от цяла България. И това напълно безплатно. Резултатът е златни медали на всяко състезание, а всичките му ученици продължват в най-престижните университети в САЩ и Великобритания.  


Но пътят към Принстън и Станфорд минава през много труд и студ. Ако проследите стъпките на Теодосий Теодосиев, последното нещо, за което ще помислите, е че ще ви отведе в учебната зала, където учат златни медалисти по физика.


Намираме се в изоставено училище. Прилича повече на склад, няма отопление, а когато вали, няма и ток, за да не стане късо съединение.


България е сред първите 16 абсолютни победители в Международната олимпиада по физика. Досега имаме сто медала, колкото Великобритания и Франция, взети заедно. 70% от медалите са завоювани именно от ученици на Тео, както те го наричат.


Катерина е наричана детето чудо. Ангел върви по стъпките й. И за двамата почивка няма – всяка събота и неделя са на школа. Когато не са там, решават задачи сами. Младежите ни са непобедими на теория, защото там се изискват само молив и хартия.


Принстън, Станфорд, Кеймбридж са само малка част от университетите, където продължават да учат учениците на Тео. И ако за някои това е загуба за България, то за Тео е успех, който ще се върне.


А за всички трудности по пътя той често повтаря следните думи: „Има един от законите на Мърфи, който казва, че човек, за да постигне нещо голямо в живота си, трябва да има необходимия минимум неблагоприятни условия. Е, ние ги иаме!”.


Повече по темата гледайте във видеото.