От ЕРП-тата нямат данни колко от електромерите отчитат само на една тарифа

Последното поевтиняване на тока няма да се усети в домакинствата, в които електромерите работят само на дневна тарифа.  За това предупреждават експерти. Доста коментари  - дали ще се усети или не последното намаление на цените на тока се появиха през последните седмици. Едно е сигурно – тези, които се отоплавят на ток, ще усетят намаленията най-сериозно.


И все пак - оказва се че дори и да се топлим само нощем 10-те процента поевтинявмане може и да не се отразят на сметките ни. Причината - след смяната на старите еднотарифни електромери, някои от новите са настроени да отчитат само една тарифа. Експерти съветват абонатите да проверят как работят уредите им.


Въпреки, че електромерите са собственост на ЕРП-то, отговорност на абоната е да провери дали неговият уред отчита и двете тарифи. В случай че не е така - пак абоната трябва да поиска електромерът да бъде пренастроен и да си плати за услугата. За абонати на ЧЕЗ и Енерго-про - тя струва 23 лв. Ако сме абонати на EVN - 7 лв. От електродружествата нямат точни данни колко от електромерите им отчитат само на една тарифа.


Повече по темата гледайте във видеото.