Брюксел вече е готов с по-строги правила за етикетиране на месото

Година след като Европа бе разтърсена от мегаскандала с конското месо, предлагано за говеждо, Брюксел вече е готов с по-строги правила за етикетиране, съобщава вестник "Труд". На етикетите вече ще трябва да пише къде са отглеждани животните, от които е добито месото.

 

Новият регламент е обнародван на 13 декември 2013 г. и се отнася за етикетирането на прясно, охладено или замразено месо от свине, овце, кози и домашни птици. Нормите стават задължителни от 1 април 2015 г. Скоро ще бъдат обявени подобни правила и за говеждото.

 

Правителството готви нов Закон за държавната помощ, съобщава вестник "Сега". Една от причините за него е, че Европейската комисия скоро ще приключи голямото разследване на горските замени в България. Брюксел вероятно ще обяви заменките за противоречаща на европравилата форма на държавно подпомагане и ще издаде заповед за възстановяване на облагите. След произнасянето на комисията София трябва много бързо да вземе съответните мерки, в противен случай казусът ще бъде предаден на Европейския съд в Люксембург, който може да наложи гигантски глоби на страната ни. Оказва се обаче, че България, която вече седем години е членка на ЕС, все още няма ясен и работещ механизъм, по който държавата да събира неправомерно дадени помощи.

 

Повече от печата гледайте във видеото!