В таксата се включва квартира, стипендия и пари за ежемесечно посещение на дома

Над 1200 лева месечно отделя държавата за всеки безработен, който се обучава далеч от дома си.  В таксата се включва квартира, стипендия и пари за ежемесечно посещение на дома. Така на практика се оказва, че за обучението на един безработен, държавата отделя месечно близо две средни работни заплати.

 

От година Албена е безработна. Живее в село Червена вода, а там единствената възможност за работа е в шивашкия цех. Затова единствената възможност да намери препитание за Албена би било да работи далеч от дома. Ако от Бюрото по труда й намерят работа другаде, държавата ще й помогне. Тя може да  разчита еднократно на 68 лева, за да покрие разходите си за представяне пред работодателя и на 50% от парите, които ежедневно ще дава за транспорт. Ако пък реши окончателно да заживее близо до работното си място, ще получи еднократно 600 лева за преместването.

 

Оказва се, че скептицизмът на Албена е валиден за повечето безработни. Нито един човек през изминалата година не е поискал помощ за преместване, само 30 пък са получили пари за транспорт.

 

Не така обаче стоят нещата с обученията далече от дома, които също предлагат от Бюрата по труда. Освен пари за обучителя, от социалното министерство дават 35 лева квартирни на ден, ежедневна стипендия в размер на 8 лева и ежемесечна сума от 60 лева, за да могат обучаващите да се връщат при семействата си. Общо - близо 1300 лева.

 

От Министерството признават обаче, че такива големи суми за обучения са по-скоро изключение. Защото в повечето случаи курсовете са близо до дома на безработния.