Повече слънце ще има в планините

Утре в почти цялата страна, без четири области, е обявен жълт код за мъгли и намалена видимост.
Нека свържем понятията намалена видимост и мъгла с цифри. В метеорологията видимостта се счита за намалена, когато падне под 10 километра. За мъгла говорим, когато виждате не по-далече от 1 километър, а мъглата е гъста, когато видимостта е под 200 метра. 

 

И така, в част от страната днешните мъгли не се вдигнаха, а в други райони утрешните вече се спуснаха и през нощта видимостта ще е намалена, а температурите по-ниски.

 

Утре денят ще започне почти навсякъде с мъгли или ниски облаци, които в низините, котловините и край водните площи ще се задържат през целия ден. Следобед е възможно краткотрайно подобрение на видимостта за 2-3 часа и вечерта отново почти цялата страна ще потъне в мъгли. Ще е тихо и липсата на вятър е една от причините времето да се задържи без промяна.  

 

Сутринта температурите ще са между -3 и +2-3 градуса, а следобед от 7 до 12, в местата с мъгла - между 2 и 5 .

 

За разлика от останалата част на страната в планините ще е слънчево и топло, особено в по-високите части. Ще духа слаб югозападен вятър. Максималните температури  ще останат сравнително високи – по върховете от 1 до 9 градуса.

 

И утре антициклонът от Централното Средиземноморие ще поддържа мъгливото време в ниските части на нашата страна и на Балканите. Високото налягане натиска мъглите и не им позволява да се вдигнат, а и липсва вятър, който да ги разнесе. Валежите на континента ще са над северните и западните му части. За пореден ден усложнена остава обстановката по Атлантическото крайбрежие и над Британските острови. Там и утре има обявени жълти и оранжеви кодове, заради продължаващите силни до бурни ветрове от югозапад-запад. Те отново ще са  причина за наводнения и високи вълни до 6,7 метра в крайбрежните зони. В Португалия и Испания ще вали през деня, а във Великобритания нови интензивни дъждове ще започнат следобед. Единственият плюс на ситуацията в Западна Европа е, че валежите и вятърът са комбинирани със сравнително високи температури – от 10 до 15 градуса. В източната половина на континента максималните ще са със 7,8 градуса по-ниски. 

 

У нас и в четвъртък мъгли и ниски облаци ще покриват по-голямата част от територията на България, а най-слънчеви ще са отново планините. В петък и събота ще се затопли, а западен вятър най-накрая ще издуха мъглите и ще ги смени с разкъсани облаци. В неделя от запад ще се заоблачи и през нощта и в понеделник през страната ще премине слабо изразен студен фронт. Температурите ще се понижат с около 5 градуса и ще превали слабо - отначало дъжд, който ще премине за кратко в сняг и ще спре.

 

Утре у нас ще остане мъгливо, повече слънце ще има в планините.