Всички приземявания днес бяха като по учебник

Повече от седмица половината страна е обвита в мъгла. Движението по пътищата на места е почти невъзможно. Жълт код във Варна затвори временно летището. Намалената видимост в София обаче не се отрази на въздушния трафик. 

 

Всички приземявания на столичното летище днес бяха като по учебник, въпреки мъглата, която обгръща пистата повече от седмица.   

 

Мъглата не създава проблеми, тъй като летището разполага със системата, която позволява  излитане  и кацане при видимост до 75 метра. 

 

„Нямаме отменени полети, а най-важното - нямаме пренасочени полети заради мъглата. Системата за кацане и излитане работи много добре, успяваме да се справим”, заяви Иван Дяксов, РВД.

 

Летище София отговаря на категория 3 –Б, а това позволява полетите да се изпълняват безпроблемно при намалена видимост. Така мъгла като днешната не е пречка за пилотите и за ръководителите на въздушното движение. От кулата на аерогарата камерата успява да улови единствено бялата пелена наоколо. 

 

В бъдеще летището може да въведе най-високата категория за кацане при нулева видимост. С такава в момента разполагат само лондонското Хийтроу и още няколко аерогари в света. Системата обаче не се използва често, тъй като не всички самолети разполагат с необходимото оборудване. В близките години за целта авиокомпаниите ще трябва да инвестират милиони в техника и обучение на екипажите си.

 

Повече по темата гледайте във видеото!