Според правозащитните организации този текст ще ограничи правата на хората

Проектът за нов Наказателен кодекс, който предвижда затвор за хора, които снимат или записват някого без съгласието му, предизвика острата реакция на правозащитните организации. Според тях този текст няма за цел да защити личния живот на гражданите, а да ограничи правата им.

 

Един от основните проблеми в новите текстове е, че няма ясно разграничение между обществена и необществена проява, а това и другите мерки превръщат Кодекса в рестриктивен орган, смятат експертите.  

 

Зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова призна в сутрешния блок на Нова телевизия, че няма да подкрепи промените, предложени от Министерството на правосъдието. Преди да бъдат внесени в Народното събрание текстовете на новия Наказателен кодекс трябва да бъдат подложени на широк обществен дебат, смята още Манолова.  

 

От ГЕРБ поискаха удължаване на срока за избор на съдебен инспектор до края на месеца. За тази цел депутати внесоха в деловодството на Народното събрание предложение за промяна в правилата за избора му. Ако идеята им не бъде приета, от партията са категорични, че само щяло да се затвърди впечатлението за задкулисие.