Работа в страна от ЕС можем да търсим в общ портал за насърчаване на мобилността сред европейските граждани

Работа в страна от Европейския съюз можем да търсим в общ портал за насърчаване на мобилността сред европейските граждани. Преди да стегнем куфарите си обаче, първо трябва да се убедим, че знаем езика на съответната желана от нас страна, и второ, да се свържем с консултантите по така наречената "професионална мобилност."

 

Общата мрежа от всички служби за заетост, на Европейските страни базирана онлайн се грижи европеецът да успее да си намери работа, ако желае, в чужбина. Порталът е подкрепен и от специални координатори, които на място могат да ви се притекат на помощ, ако искате да намерите работа по призванието си, от  далечна Исландия до все по-често публично споменаваната Великобритания.

 

Съветниците от мрежата работят и в нашата агенция по заетостта. Така вече няма никакво значение, от коя страна в евросъюза кандидатствате.

 

Бройката на европейците, намерили работа у нас се увеличава. Данните на НАП сочат, че вече около 6000 европейци работят у нас и сега. Процентно, те са доста по-малко от заетите европейци, намерили работа в друга страна от съюза. 

 

Над 1 милион и 800 хиляди са свободните места, които бизнесът в Европейските страни предлага. Най-голяма е бройката в Обединеното кралство- Във Великобритания се предлагат  две-трети от всички места за работа.

 

Обратното в дъното на класацията е България - местата в общата мрежа ЕУРЕС са цифром и словом - четири. 

 

Обявените четири работни места са за работа в колцентрове. У нас се търсят и счетоводители и финансисти с опит, отбелязват консултантите от ЕУРЕС.