Точната диагноза ще стане ясна в понеделник, когато излязат лабораторните проби на децата

Всички деца, които се натровиха в Сливенско, са в добро състояние. Броят им е над 60. Останалите над 50, които са прегледани, са изпратени да се лекуват вкъщи. Лекарите успокояват, че децата бързо ще се възстановят. Болните деца са от селата Стара река, Гавраилово, Струпец, Калояново, Камен и др. 

 

Всички болни деца са яли пилешка супа, доставена от една и съща фирма в училищните столове. Причината за хранителното отравяне тепърва ще се изяснява, защото резултатите от пробите се очакват в понеделник. И днес обаче продължиха да пристигат деца в болницата.

 

Веднага след като първите автобуси от селата към Сливен потеглиха, Славка Георгиева доведе двете си деца в Спешното отделение на болницата. Казва, че те повръщат от вчера, но не е имала как да ги доведе.

 

От вчера до днес прегледаните в Спешното отделение деца са вече над 110. Според разказите на децата, всички те са обядвали пилешка супа, доставена от кетърингова фирма в учебните заведения. Приетите в болницата още вчера вече са добре.

 

„Все още са на венозни инфузии, но повръщанията са спрели, засега няма деца с разстройство, коремите им минаха. В подобрено състояние са всички. Вероятно най-късно до утре ще бъдат изписани”, казва д-р Люба Бъчварова от детското отделение.

 

Родителите на децата обвиняват фирмата, доставяща храната в училищата. Кухнята вече е затворена. В понеделник се очакват резултатите както от пробите на болните деца, които ще дадат представа за точната диагноза, така и резултатите от взетите проби в кухнята, от която е доставена храната.

 

Лекарите съветват родителите, чиито деца са си вкъщи, да им дават повече течности и при изостряне на симптомите, задължително да потърсят лекарска помощ.

 

Около 110 деца са минали през Спешното отделение в града„Вчера през отделението са преминали около 110 деца със стомашно отравяне. 60 от тях са приети в болницата, останалите са прегледани и им е изписано домашно лечение. Към момента състоянието на всички деца е задоволително, няма опасност за живота им. Има няколко деца с тежка дехидратация, но състоянието е овладяно. Най-вероятно е хранително отравяне, но не изключваме нищо на този етап. По първоначални данни е стафилококова хранителна инфекция, каза началникът на Спешното отделение в града д-р Тодор Соланков.

 

Междувременно стана ясно, че фирмата, която е приготвила храната за децата, вече е била хващана в нарушение.

 

Репортер: Димитър Иванов