Какво предпочитат българите и техния френски колега – в репортажа на Данаил Глишев

228 абсолвенти по медицина положиха Хипократовата клетва и получиха дипломите си от Медицинския университет за правоспособност в най-благородната профeсия. Но колко от тези млади, квалифицирани професионалисти ще останат да работят в най-бедната страна в Европейския съюз?


Големият ден! След 6 години следване  - връчване на дипломите за лекар. Правото да носят мечтаното доктор пред името си получават 164 българи и 64 чужди техни колеги. Сред тях е и Брис. Той е от Париж и иска да работи с хора на преклонна възраст.


„Дипломата, която получих тук ми позволява да получа веднага еквивалента и в Европейския съюз, и да имам възможност да направя специализация във Франция. Нещото, което винаги съм искал”, обяснява д-р Брис Бенелли.


Пътят напред - надежда, но и неяснота. Колегите на младия френски лекар не са толкова обнадеждени.


„Трудно е за всички нас, за всяка специалност. Първо, че са ограничен брой местата, второ... нали се сещате че заплащането няма как да е нормално. Дори на фона на това, което пише в наредбата, че се взимат две минимални работни заплати”, казва д-р Розалия Христова.


Брис разбира отлично колегите си, с които е прекарал толкова много време. „Истина е, че често колегите споделяха, че искат да отидат в чужбина. Но нека го кажа така. Те биха останали в България, ако условията се подобрят. Това означава условията на заплащане, условията на живот. За съжеление, на тях им е трудно да намерят нещо подобно тук”, допълва д-р Брис Бенелли.


Новопроизведените медици искат възможност за реализация, защото без лекари, как ще имаме здраво общество. А Брис го чакат в къщи. Нищо, че вече говори на български, горд със своята българска диплома той се завръща там, откъдето е родом.


Повече по темата гледайте във видеото.