Причината е забавената терапия на близо 20 деца с тежки заболявания

Фондът за лечение на деца не е разгледал документите на близо 20 деца с тежки заболявания. За това сигнализираха членове на Обществения съвет на Фонда. Затова те настояват за оставката на директора д-р Ива Станкова.

 

Още когато е на 2 години, Еми получава диагноза увинилен артрит. Заболяването на имунната система постепенно изтънява костите ѝ, а след това започва да уврежда и зрението ѝ. Преди две години вече девет-годишното момиченце започва успешно лечение в Германия, финансирано от Фонда за лечение на деца. До септември, от когато Фондът не дава отговор за поредното искане за терапия.

 

„Тя вече 4 месеца е без лечение и терапия. Трябва да разберем дали след като спре тази терапия ще се влоши. Това би било много нечестно от страна на новото ръководство на Фонда”, казва майката на момиченцето Ирина Мишел.

 

Освен Еми, от няколко месеца отговор чакат още 18 деца, които се нуждаят от лечение в чужбина. От Фонда обаче отричат да има бавене на процедурите.

 

„При всички случаи това са деца с тежки заболявания. Фондът има правилник, по който трябва да се действа в определените срокове. Те са нарушени”, категоричен е директорът на Фонда за лечение за деца д-р Ива Станкова.

 

Обясняват, че в случая на Еми липсата на отговор е заради това, че лечението е експериментално и не се покрива от Фонда. Затова текат уточняващи разговори със специалисти. За това време, обаче, Еми пропуска вече 2-3 терапии, а за годишното ѝ лечение за нужни 40 хиляди евро.

 

Заради забавените отговори – членове на обществения съвет искат оставката на д-р Станкова. Самата тя обаче не вижда нужда от подобен ход.