Роми не спират да копаят под тях в бившите рудници

Екип на "Здравей, България" слезе под земята, където хора-къртици копаят незаконно въглища и застрашават къщите на перничани. За страха да останеш без дом и защо институциите не взимат мерки срещу черния бизнес разказаха репортерът Вероника Димитрова и операторите Стефан Тодоров и Росен Илиев, които изложиха на риск живота и здравето си, слизайки под земята.

 

Напукани и пред срутване - така изглеждат почти всички къщи в пернишкия квартал „Рудничар”, защото роми не спират да копаят въглища под тях в бившите рудници. За проблема Нова ТВ разказа преди месец, но оттогава нелегалният добив не е спрян, а всеки от потърпевшите се опитва да опази дома си сам.

 

Тодор Павлов, миньор с 15-годишен стаж, решава да влезе в рудника, за види какво пространство са разкопали ромите там. С него под земята слезе и екипът на „Здравей, България”.

 

За нелегалния добив на въглища законът предвижда глоба от 20 до 1 000лв., но според хората от квартал „Рудничар” от полицията и общината не взимат достатъчно мерки, за да спре копаенето и опасността за домовете им.

 

Росица Янакиева: Подала съм сигнали за незаконния добивПодземните богатства са изключителна държавна собственост, отбеляза по телефона за „Здравей, България” кметът на Перник. Атаката на ромите срещу въглищата в Перник е аналогична на набезите в селата, посочи Росица Янакиева.  

 

Въглищата, които се добиват по нерегламентиран начин и които заплашват живота и здравето на хората се изкупуват и пласират, добави градоначалникът. Янакиева отбеляза, че е сигнализирала неколкократно областната дирекция на МВР, прокуратурата и Министерството на икономиката и енергетиката за случващото се. По думите й проблемът е в организираната група, която се занимава с нерегламентирания добив и пласирането на въглищата.

 

Повече по темата ще научите от видеото.