Работна група ще решава правните и техническите въпроси около проекта

Европейската комисия и Руската федерация ще търсят двустранно решение за „Южен поток”, без да преразглеждат междуправителствените споразумения с транзитните държави, съобщава руският в-к „Ведомости”, като се позовава на руски и европейски източници.       

 

В началото на декември Еврокомисията обяви, че договорите за газопровода не отговарят на европейското законодателство и трябва да бъдат преразгледани. Това се отнасяше и за споразумението, което сключиха България и Русия. Основните възражения на Брюксел бяха свързани с това, че в тях не са отчетени условията на Третия енергиен пакет на ЕС, които изискват достъп до всички тръбопроводи за алтернативни доставчици и не допускат основния доставчик на газ да контролира тръбите и да определя тарифите.

 

В петък руският енергиен министър Александър Новак и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер се договориха за създаване на работна група, която да обсъди правните и техническите въпроси на проекта. Според Анатолий Яновский, заместник на Новак, не става въпрос за преразглеждане на междуправителствените споразумения, а задачата на групата ще бъде да направи така, че „Южен поток” да функционира според законите на ЕС.  

 

Все още не са ясни сроковете, в които ще работи групата, казал пред икономическото издание представител на Йотингер. Той отбелязал обаче, че отношенията между руското правителство и Eврокомисията вече носят „конструктивен характер”.

 

Засега от „Газпром” отказват коментар.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си