Ако подобен инцидент се случи с пътнически влак, те са сигурни, че ще има жертви

Машинистите, които се разминаха на косъм от смъртта, проговарят. Преди борени дни товарен влак се преобърна заради крадени релси край гара Яна. Като по чудо жертви нямаше.

 

Разтърсващият разказ за преживяното на едни от малцината, пътували със злополучния влак – машинистите, в репортажа на Вероника Димитрова и Кирил Караджов.


Датата е 17-и януари, часът - седем вечерта. Машинистите Симеон Стоев и Евтим Евтимов застъпват нощна смяна. По график трябва да превозят композиция с празни цистерни от софийското локомотивно депо до гара Курило.


Минават през задължителния инструктаж и потеглят. Навън от мъглата не се вижда почти нищо. На около километър след гара Яна обаче чуват силен шум под локомотива.


„Движих се със скорост 32-33 км, до 34, понеже вече е стръмен наклон, бях подготвил спирачката да си контролирам скоростта. И в следващия момент колегата тъкмо се показа и седна на стола и се чу страхотен удар отдолу - шум и удар. Машината потрепери все едно подскочи. В първия момент подскочи ли, пропадна ли, не можеше да се разбере и на ограничената видимост, която имахме, забелязахме, че лявата лента започна да се гъне, ей така като змия почна да се гъне и машината пропадна надолу и се наведе наляво по посока на движение. Започна да друса, почнаха да изхвърчат отдолу искри от нея, да се чува шум на траверси, желязо, баластра, хвърчат камъни и в един красив момент машината се наведе доста наляво”, обясни машинистът Симеон Стоев.


Около 150 метра след удара локомотивът спира. На следващия ден машинистите разбират, че са откраднати скрепителните елементи на около 170 метра от железопътните релси и си дават сметка, че са извадили голям късмет.


Но инцидент като този и на двамата се случва за първи път. Седмица по-късно Симеон Стоев се връща на злополучния участък.  А ако подобен инцидент се случи с пътнически влак, машинистите са сигурни, че ще има жертви.


Повече по темата гледайте във видеото.