Инспекторите могат да проверяват само техническото състояние на кантара

Лъжат ли ни в грамажите по пазарите провери репортерът Вероника Димитрова. На метри от сергията е контролната везна на пазара. Заедно с инспектори от Агенцията за метрологичен и технически надзор, проверяваме дали продавачът ни е подвел. Връщаме се да попитаме продавача, но не го намираме на сергията.


Докато чакаме продавачът да се върне, проверяващите забелязват, че кантарът е поставен така, че клинетът и да иска, няма как да види какво отчита. Продавачът така и не се връща на работното си място, затова изпращаме нашето подставено лице на съседна сергия.


Тук обаче е спорно каква е цената, защото едни могат да видят написаното като 70, а други като 79 стотинки за килограм.


Ако приемем, че ябълките струват  70 стотинки, контролната везна показва, че продавачът ни е подвел с около 100 грама. А ако цената е 0,79 лв., тогава няма измама. Има обаче заблуда - заради табелката. Връщаме се на сергията заедно с инспекторите, но момчето както и в първия случай, не е там.


Тръгваме си от Женския пазар и отиваме до коперативния в "Люлин" и до този на улица "Граф Игантиев". На първото място дори няма контролна везна.


След  това отиваме с всички покупки в Агенцията за метрологичен и технически надзор. На сертифицирани везни инспекторите претеглят отново плодовете и зеленчуците, за да са сигурни дали има измама в грамажа.


На пазара на "Граф Игнатиев" продавачите са били стриктни, а според инспекторите именно те, а не кантарът могат да ни подведат.


Иснпекторите могат да проверяват техническото състояние на кантара, а останалите измами са в компетенциите на полицията.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Вероника Димитрова