На места над Дунавската равнина и Тракия отново може да прехвърчи слаб сняг

Студената вълна обхванала страната през последните дни, постепенно отстъпва място на по-топъл въздух и утре повишението на температурите ще продължи.

 

Облачността над страната ще остане значителна и на места в Дунавската равнина и Тракия отново ще прехвърча слаб сняг. Той обаче няма да създава нова снежна покривка. Разкъсване на облачността е възможно в следобедните часове. Ще продължи да духа умерен, а в Източна България временно и силен вятър от изток-североизток, който ще засилва усещането за студ.

 

Минималните показания на термометрите в северните райони ще са между минус 8 и минус 3 градуса, а в южните от минус 3 до плюс 2. През деня се очакват максимални стойности от минус 2-3 градуса в Северозападна България, до плюс 6-7 на югозапад и край морето.

 

Утре в по-високите части на планините ще бъде предимно слънчево, а под 1200-1400 метра ще има облаци и мъгли. Вятърът ще бъде умерен от югоизток, а максималните температури в курортите ни ще са около и над нулата. Естествената снежна покривка достига до 40-50 сантиметра, а по-голямата част от ски-пистите вече са отворени. Лавинната опасност обаче е значителна, затова бъдете внимателни и се придържайте към зимните маркировки.

 

В понеделник съществена промяна на времето не се очаква. Ще бъде предимно облачно и ветровито, а затоплянето ще продължи. Във вторник и сряда вятърът ще отслабне. В низините и равнините ще се образуват мъгли, а повече слънце ще има в планините. Минималните температури ще се понижат с няколко градуса, а максималните ще останат почти без промяна. В края на работната седмица в ниските места ще остане мъгливо и студено. Повече слънце се очаква в Югозападна България и планините, където ще е и по-топло.

 

На 8 и 9 февруари облаците над страната ще се увеличат и на много места ще превали дъжд. Мъглите в повечето райони ще се разсеят, а в Дунавската равнина ще има условия за поледици. Ще започне затопляне, което ще продължи и в периода от 10 до 14-и. тогава видимостта навсякъде ще се подобри и ще има повече слънчеви часове. Превалявания са възможни на 13-и февруари, а максималните температури през този период ще са около и над 10 градуса. В средата на месеца мъглите и ниските облаци ще се завърнат и отново ще застудее.

 

Пълната прогноза за времето вижте на Sinoptik.bgСледете на живо пътната обстановка и атмосферните условия на Kamerite.bg.