Служителите на зоопарк в Копенхаген го дадоха за храна на лъвовете

Смъртта на млад жираф предизвика обществено недоволство в Дания.

 

Служителите на зоопарк в Копенхаген убиха жирафа и го дадоха за храна на лъвовете. Животното беше напълно здраво и решението да бъде убито даде началото на кампания на организации за защита на животните.

 

Жирафчето, което беше на възраст година и половина, беше умъртвено от служителите на зоопарка. Според ръководството на зоологическата градина решението е било неизбежно. В зоопарка нямало достатъчно място за отглеждането на нов жираф. 

 

Освен това в европейското законодателство има ограничения срещу близкородствено развъждане на животни. 

 

„Дадохме малко ръжен хляб на жирафчето Мариус. То много обичаше ръжен хляб. Аз го изчаках да се наведе и го прострелях в главата. Звучи жестоко, но ви го казвам, за да разберете, че Мариус изобщо не е усетил какво става. Получи си хляба и в следващата секунда беше мъртъв”, разказа служител на парка.

 

Намеренията на зоопарка жирафчето да бъде убито предизвика гневна кампания. Над 27 хиляди души се включиха в подписка срещу умъртвяването на животното. Противниците на решението на зоопарка посочиха, че има няколко зоопарка в Европа, които са готови да приемат жирафчето. Те обаче не са членове на Европейската асоциация на аквариумите и зоопарковете и не следят близкородствено развъждане. Месото от жирафчето беше дадено на хищниците в зоопарка.