Срещу него е повдигнато дело за масово убийство на мирни граждани, съобщава министър Арсен Аваков

Новите украински власти издадоха заповед за арест на президента Виктор Янукович. Вътрешният министър на страната обяви, че Янукович и висши членове на неговото правителство се издирват за масовото убийство на мирни граждани.

 

За последно бившият държавен глава е бил забелязан вчера на Кримския полуостров. Той обаче отпътувал с кола в неизвестна посока, твърди украинското вътрешно министерство.

 

А междувременно - Русия изрази съмнения около легитимността на новите украински лидери. Премиерът Дмитрий Медведев заяви, че има заплаха за интересите на Москва и за руските граждани. Русия вече извика за консултации посланика си в Киев.

 

На въпрос дали е възможно Москва да нахлуе с военна сила в Украйна, съветникът по националната сигурност на американския президент Сюзан Райс заяви, че това ще бъде сериозна грешка.

 

В същото време в проруските провинции от Източната част на Украйна - имаше нови многохилядни митинги в знак на протест срещу новата власт. На места беше свалено украинското и издигнато руското знаме.

 

След бурните събития от последните няколко дни, в Украйна разделението между проруския Изток и антируския Запад е още по-дълбоко. Един от градовете, в които имаше масова демонстрация срещу Майдана и новата власт беше Керч. Проруските протестиращи палиха американски знамена и смениха украинския флаг над кметството с руски.

 

Многохиляден митинг срещу Майдана имаше в Севастопол. Над 30 хиляди души нарекоха протестиращите в Киев "фашисти" и обявиха създаването на структури за самоотбрана. В Одеса организираха марш срещу Майдана. Шествието завърши пред сградата на „Беркут” в южния град. Демонстрантите благодариха на „Беркут” за борбата им с демонстрантите в Киев. Митинги срещу новата власт имаше още в Луганск, Мариупол и Донецк.

 

Досегашният президент Виктор Янукович продължава да е в неизвестност. Слуховете, че е задържан в Крим не се потвърдиха. Поредният слух е, че се укрива в манастир на Московската патриаршия. Новоназначеният държавен глава Олександър Турчинов се обърна към нацията

 

„Първата ни задача е да спрем конфликта, да установим контрол и да наложим върховенство на закона. Трябва да върнем вътрешни войски и специалните части по поделенията им и да гарантираме реда. Друг приоритет е европейската интеграция, заради която започна борбата на площада. Трябва да се върнем в семейството на европейските държави. Разбираме важността на отношенията с Русия, но те трябва да са поставени на основите на справедливост и добра воля”.

 

Подробности за обстановката в Украйна ще научите от видеото.