Кметът на Горна Малина обеща да помогне с ремонта на общинското жилище

Майка гледа трите си деца в мухъл и мизерия. Апартаментът, в който живее Венета с децата си, е общински. Жилището е просмукано с влага, стените са покрити с плесен, а малките спят буквално до нея.

 

„Известно е, че микроклиматът в нашите домове е изключително важен за здравето на хората. Той се определя от температурата, влажността и движението на въздуха, каквито липсват в този дом”, обясни пулмологът д-р София Ангелова.  

 

„Определено високата влажност се отразява недобре на здравето на хората, които обитават такова помещение. Създават се условия за развитие на гъбички и акари, които предизвикват алергии. Обикновено семейства, живеещи във влажни жилища, са склонни към развитие на алергии”, добави специалистът.  

 

Венета разговаряла със служителя, който й е дал апартамента – казва й да изчака. След зимата, идва лятото и отново зимата. Получава обаче отказ да бъде преместена, няма отговор и на молбата й за подновяване на договора.

 

Кметът Емил Найденов обясни, че Венета дълго не е живяла в Горна Малина и когато преди година и половина нейната майка се обърнала към общината за помощ, защото жената останала на улицата с трите си деца. Местната администрация й предоставила единственото оборотно жилище, с което разполага. „Има още две, които сме длъжни по закон да държим в резерв в случай на бедствия, аварии и катастрофи”, добави кметът.

 

Найденов повтори, че не разполага с резервен апартамент за Венета, но обеща да окаже техническа помощ за ремонта.

 

Повече за условията, в които живеят Венета и децата й ще научите от видеото.