Лидерът на „България без цензура” не отрича, че живее под наем в луксозен имот в „Драгалевци”

От два дни в интернет се разпространяват снимки на луксозна вила на ул. „Лешникова гора” в квартал „Драгалевци” в София. Николай Бареков не отрича, че живее тук под наем.

 

„Аз си покривам наема с лични средства. За разлика от палата на Бойко Борисов в квартал "Бояна", който се намира до дома на оръжейния бос Николай Гигов, си плащам от личния джоб наема на къщата, която обитавам от няколко месеца”, пише той.

 

Бареков предостави и договора за наем. Цената: хиляда евро на месец за близо 1500 квадрата площ.

 

"В този квартал наемите като офертни цени вървят от около 1,80 до 6-7 евро на квадратен метър и то за къщите, за застроените части. Голяма част от имотите там имат дворове, които са около 500 - 600 квадратни метра. Така че един имот в този квартал се отдава между 800 и 4000 евро", коментира мениджърът в агенция за недвижими имоти Калоян Богданов.

 

Николай Бареков твърди, че избрал имота от съображения за сигурност за себе си и сина си и го наел през охранителна фирма. Видимо отвън има охранителен пост. Намира се в крайната част на "Драгалевци" и малкото съседни къщи са от същия клас. 

 

„Къщата не е нищо особено. Не разполага с никакви екстри, най-малко с басейни и барбекюта”, пише лидерът на „България без цензура”.

 

Справка в имотния регистър показва, че от декември миналата година имотът е собственост на "Инвестиция БГ". Фирмата е създадена точно месец преди да купи вилата, а нейни учредители са две млади дами – Магдалина Христова на 26 и Тина Веселинова - на 27 години. Имотът е купен за 977 915 лв., без кредит и ипотека. Фирмата е с 50 хиляди лева капитал. В съвета на директорите на Инвестиция БГ е и Иванка Неделчева, сътрудник на Бареков. Чрез Иванка Неделчева потърсихме и трите дами, за да ги питаме за произхода на средствата им. Бяхме препратени към Николай Бареков. Той отказа да говори пред Нова ТВ.

 

Макар че живее под наем, Бареков има и собствени имоти. През 2006-а година, той и съпругата му Евгения Радева, си купуват апартамент от 148 квадрата в столичния квартал "Витоша". Имотният регистър показва, че за него са изтеглили близо 125 000 евро ипотечен кредит. По това време доходите на Николай Бареков от трудово правоотношение са от заплатата му като журналист.

 

Лидерът на „България без цензура” е собственик и на вилна сграда в столицата с площ 880 кв. м. Купува я заедно със съпругата си през 2009-а година с кредит. Банката по принцип не работи с частни лица, а с корпоративни клиенти.

 

След като Николай Бареков отказа да разговаря с екипа ни, не го открихме и в офиса на "България без цензура" в София. Отговорите му дойдоха дистанционно на редакционната ни поща и на сайта на партията. Вместо за своето имущество обаче, Бареков предпочете да говори за това на друг политик.

 

„Господин Борисов, не ви ли е срам с партийната субсидия от пенсиите и минималните доходи на българските данъкоплатци, с парите, присвоени със закон от българския народ, вместо безплатни лекарства за децата, да си плащате наема на палата в Бояна?”, пише Николай Бареков в интернет.

 

Сътрудниците на Бареков ни изпратиха и снимки на посочения имот в столичния квартал "Бояна". От прессцентъра на ГЕРБ потвърдиха, че къщата наистина е наета от партията. Но се ползва за представителни цели като настаняване на гости от страната и чужбина. От ГЕРБ отказаха да ни отговорят на въпроса колко наем плащат, защото вече са декларирали тези данни пред Сметната палата. Самият Борисов според пресцентъра му живее в наследствения си имот в Банкя.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.