Задълженията на Украйна за руските доставки достигнали 1,89 млрд. долара

Увеличаващите се дългове на Украйна за доставката на руски газ създават предпоставка за "нова транзитна криза", предупреди председателят на управителният съвет на „Газпром” Алексей Милер. Пред журналисти шефът на енергийния монополист отбеляза, че днес изтича крайният срок за изплащане на февруарските доставки и задълженията на Киев вече са достигнали 1,89 млрд. долара, предаде Интерфакс.

 

По думите на Милер руската компания винаги е изпълнявала своите договорни задължения и ще продължи да го прави, но не може да доставя газ безплатно. Ако Украйна не погаси дълга си и не заплати текущите доставки, ще се появи риск от повторение на ситуацията от 2009 г., каза директорът.

 

Това е първата препратка към кризата от началото на 2009 г. в изказване на руски официален представител за последните пет години, отбелязва агенцията. По време на тогавашния спор между Москва и Киев доставките на „Газпром” за европейските пазари бяха преустановени в продължение на 20 дни.

 

Огласената днес сума на украинските задължения е доста по-висока от обявената преди дни от Милер пред премиера Дмитрий Медведев – 1,529 млрд. долара. От „Нафтогаз-Украйна” заявиха, че са изплатили януарските доставки, оценени на 663 млн. долара. Според Милер обаче украинците са погасили само 10 млн. долара и са информирали руската компания, че няма да могат да покрият дължимите за февруари 440 млн. долара.

 

Дълговете на Украйна към газовия монополист се оказаха в центъра на вниманието на фона на изострянето на обстановката в Крим и напрежението между Москва и Запада заради кризата в страната. Междувременно от Конгреса на САЩ обявиха, че разглеждат законопроект, който ще позволи износ на втечнен газ за Украйна и други страни от Източна Европа.