16 000 военнослужещи от НАТО ще участват в учение в Норвегия

Русия и Западът имат надежда за намиране на пресечна точка за разрешаване на кризата в Украйна. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, според който нова Студена война няма да има, въпреки разногласията.

 

„Независимо, че бяха установени най-дълбоки разногласия от концептуален характер между Русия, ЕС и САЩ, остава надеждата, че в резултат на диалога, от който засега нашите партньори не се отказват, ще бъдат открити някакви допирни точки”, коментира Песков в телевизионен ефир.

 

На фона на тези думи обаче продълбава да расте напрежението около руското военно присъствие в Крим, докато автономната република се готви да реши на референдум дали да се присъедини към Руската Федерация. Според украинските гранични служби числеността на разположения на полуострова руски контингент възлиза вече на 30 хил. военнослужещи. Според Песков местните отряди за самоотбрана, за които Москва твърди, че контролират ключови обекти в територията, са легитимни. 

 

Преди часове стана ясно, че американският разрушителят „Тръкстън”, който ще участва в съвместни учения с военноморските сили на България и Румъния в Черно море, вече е преминал Босфора. В сряда два руски военни съда също преминаха през протока, вероятно на път към базата на Черноморския флот в Севастопол.

 

От другата страна на Стария континент пък пристигна новината, че военнослужещи на НАТО ще проведат учение в северната част на Норвегия. Представители на норвежките въоръжени сили обявиха, че маневрите, носещи името „Студен отговор”, са планирани отдавна и не са свързани със събитията в Украйна. Около 16 хил. военнослужещи на Северноатлантическия алианс се очаква да се включат в тях.