Новият договор СТАРТ от 2011 г. разрешава 18 инспекции годишно на военни обекти

Русия може да преустанови чуждестранните инспекции на своя арсенал от стратегически оръжия, включително ядрените ракети, в отговор на „заплахите” от страна на САЩ и НАТО във връзка с кризата в Украйна, обяви руското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес.


Неоснователните заплахи на САЩ и НАТО срещу Русия заради политиката й към Украйна ние възприемаме като „недружелюбен жест, който позволява да се обявят форсмажорни обстоятелства”, е заявил неназован ръководен представител на министерството, цитиран от руските агенции.


Пентагонът вече съобщи, че САЩ са преустановили военните връзки между Вашингтон и Москва заради руската интервенция в Крим.


Инспекциите се извършват в рамките на Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ), сключен със САЩ, и на Виенския документ от 2011 г. между страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.


Новият договор СТАРТ между Русия и САЩ бе подписан от американския президент Барак Обама и тогавашния руски държавен глава Дмитрий Медведев и влезе в сила през февруари 2011 година. Той предвижда драконовски съкращения на ракетите и на ядрените бойни глави на двете страни и разрешава 18 инспекции годишно на военни обекти.