Продължават денонощни дипломатически усилия в търсене на мирен изход от кризата

Американските войски са готови да подкрепят НАТО, ако кризата в Украйна ескалира. Това обяви висшият американски военен генерал Мартин Демпси. Държавният секретар на Съединените щати Джон Кери предупреди колегата си Сергей Лавров, че всеки опит на Русия да анексира Крим ще затвори вратата на дипломацията.   


Генералът коментира, че ако на Русия бъде позволено да нахлуе в суверенна държава под предлог защита на етническите руснаци, това ще изложи цяла Източна Европа на съществен риск.


Етнически анклави има в цяла Източна Европа и на Балканите, създаването на този опасен прецедент може да доведе до сходни кризи в целия регион, посочи Демпси.


В същото време продължават денонощни дипломатически усилия в търсене на мирен изход от кризата. Към момента обаче сериозен напредък не се забелязва.


Обстановката в размирната украинска автономна република остава сравнително спокойна, доколкото това е възможно, предава специалният ни пратеник Данаил Глишев.


Напрежението обаче неминуемо ще ескалира с наближаването на насрочения за 16-ти март референдум за отцепване от Украйна и присъединяване към Руската федерация.