Руският президент разговаря с германския канцлер и британския премиер

Предстоящият референдум в Крим е напълно законен по силата на международното право. Това заяви руският президент Владимир Путин в разговори с германския канцлер Ангела Меркел и британския премиер Дейвид Камерън. 

 

На 16 март гражданите на автономията в рамките на Украйна трябва да гласуват „за” или „против” присъединяване към Руската федерация. 

 

Държавният секретар на Съединените щати Джон Кери предупреди колегата си Сергей Лавров, че всеки опит на Русия да присвои Крим към територията си ще затвори вратата на дипломацията. 

 

Висш американски военен обяви, че американските войски са готови да подкрепят НАТО, ако кризата в Украйна ескалира.

 

Следващата седмица предстои официално посещение на украинския премиер във Вашингтон. 

 

На самия Кримски полуостров проруски и проукраински демонстранти влязоха в ръкопашни схватки по улиците.

 

Обстановката се нажежи, след като по едно и също време се проведоха редица проруски и проукраински демонстрации. 

 

В Севастопол се стигна и до сблъсъци. Стотина мъже атакуваха събитие по повод 200-та годишнина от рождението на националния поет на Украйна Тарас Шевченко. Няколко души пострадаха сериозно, но жертви няма. 

 

На политическия фронт, в разговорите с Меркел и Камерън руският президент е подчертал, че стъпките, предприети от законните власти на Крим, имат за цел да гарантират законните интереси на населението на полуострова. 

 

Американският генерал Мартин Демпси обаче обяви, че САЩ ще се включат в евентуална операция на НАТО в случай на необходимост. Той коментира, че ако на Русия бъде позволено да нахлуе в суверенна държава под предлог защита на етническите руснаци, това може да доведе до сходни прецеденти в други етнически анклави в Източна Европа и на Балканите.