След 3-часов престой в спешното отделение малката Никол издъхва в страшни мъки

Двама лекари от Смолян получиха присъди за смъртта на 4-годишно дете. Решението  на Върховния касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване. 

 

Момиченцето почина преди 5 години от усложнения от варицела. След загубата на единственото си дете, родителите на Никол се преместиха да живеят в чужбина.

 

На 20 септември 2009 година след 3-часов престой в спешното отделение малката Никол издъхва в страшни мъки. От болки детето чупи едно от зъбчетата си. Момиченцето изобщо не е прегледано от педиатър и инфекционист. 

 

Вярвайки във вината на лекарите, родителите започват съдебни битки. Първоначално прокуратурата повдига обвинения срещу петима лекари. Впоследствие на подсъдимата скамейка остават трима. Смолянският окръжен съд ги обяви за невинни. Прокуратурата  протестира решението, защото обвинителите смятаха, че има достатъчно събрани доказателства за вината на лекарите.

 

 „Причиняване на смърт по непредпазливост. В случая се касае за лекарска небрежност”, заяви окръжният прокурор на Смолян Недко Симов.

 

Така окончателно д-р Мария Ирикиева, която била дежурна в спешната помощ, и личният лекар на Никол - д-р Денка Лалова, получиха съответно 1 и 2 години условно. За същия период са им отнети лекарските права. 

 

Повече гледайте във видеото!