Министърът не очаква увеличение на цената на агнешкото около Великден

Земеделският министър Димитър Греков съобщи, че се готвят редица поправки в Закона за тютюна и тютюневите изделия, информира БГНЕС. Целта била да се постигне баланс на интересите в бранша. Промените щели да засегнат частта, в която производството на тютюн и изкупуването му са поставени в абсолютно либерални условия.

 

ГЕРБ допусна да постави на една везна най-малките и уязвимите земеделци, и световните гиганти”, заяви Димитър Греков по време на посещение в Кърджали.

 

Министърът добави, че ще говори със съжаление за ситуацията в тютюнопроизводството

 

Първо, за съжаление, в Европа не гледат с добро око на тази култура, имат я за вредна и противоречаща на общата политика за ограничаването на пушенето. Поради тези съображения тютюнът не е включен в плановете за подпомагане с европейски средства”, заяви Греков. 

 

Единственият вариант, одобрен от ЕК, за подпомагане на стопаните са националните доплащания. 

 

Министърът заяви, че този месец ще се събере консултативния съвет и ще бъде търсена формулата за най-справедливото разпределение на предвидените средства сред заетите в тютюневия бранш. 

 

Запитан има ли интерес на чуждестранни търговци към българското месо и мляко, министър Греков заяви, че вече търговци от съседните страни и от Европа са започнали да обикалят България в търсене на агнешко месо. 

 

Контракти все още няма, но е налице завишен интерес към българското агнешко месо и овчето мляко”, допълни министърът.

 

Освен това той не очаква ръст на цените на агнешкото, нито на яйцата преди Великден.