93% от жителите на Крим се произнесоха за присъединяване към Русия, сочат данните от екзит пола

Жителите на Крим гласуваха за присъединяването на полуострова към Русия на рефрендум, който показа дълбокото разделение между Русия и западните страни и пробуди сепаратистките стремежи в Източна Украйна.
 
"93% от жителите на Крим се произнесоха за присъединяване към Русия, 7% се произнесоха за автономния статут на Крим в рамките на Украйна", показват резултатите от екзит пол, оповестени от властите в Крим и цитирани от БГНЕС.
 
Проруският премиер Сергей Аксьонов веднага поздрави историческото решение в Туитър: "Благодаря на всички, които участваха в референдума и направиха своя избор. Днес взехме много важно решение, което ще влезе в историята."
 
Белият дом отхвърли референдума и нарече действията на Русия опасни и дестабилизиращи. Руският президент Владимир Путин заяви, че ще уважи резултата от референдума, но ЕС го осъди и заяви, че ще вземе решение за санкции срещу Русия в понеделник, 17-и март.
 
В Донецк проруски групи, подкрепящи провеждането на подобен референдум в града им, нахлуха в сградата на местните сили за сигурност и в прокуратурата с искане за освобождаване на самоназначилия се "губернатор" на града. Новото украинско правителство и голяма част от международната общност без Русия заявиха, че няма да признаят резултата, който се очаква да бъде категорично в подкрепа на отделянето на Крим.
 
Временноизпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов, който миналия месец замени Виктор Янукович, също обвини Русия, че засилва напрежението в Източна Украйна в опит да оправдае инвазията си. 
 
Днес обаче се появиха и признаци за възможно успокояване на положението в Крим, след като Украйна съобщи, че силите й на полуострова са постигнали временно примирие с Русия за вдигане на блокадата около украинските бази.
 
Напрежението остана високо в други части на югоизточна Украйна, където в последните дни трима активисти бяха убити в Донецк и Харков. Около 1000 проруски активисти протестираха в Донецк в подкрепа на референдума в Крим, а 2000 излязоха по улиците на Харков с голямо руско знаме и надпис "Нашата родина е СССР".
 
Близо 15 хил. жители на Крим се събраха на концерт на площад "Ленин" в центъра на столицата на Кримската автономна република. Според руската агенция ИТАР-ТАСС хората продължават да прииждат.
 
На площада се веят руски трикольори и знамената на Крим. На сцената излизат един след друг различни артисти, вокални групи и състави. Очаква се тържествено да бъдат обявени резултатите от референдума.