Вашингтон замразява авоарите им и им забранява пътуванията

След Европа и САЩ наложиха финансови санкции срещу седем високопоставени представители на руското правителство и депутати. Според Вашингтон санкциите са резултат от нахлуването на Русия в Крим.

 

Списъкът на официалните представители, чиито недвижими имоти и авоари ще бъдат блокирани в САЩ, включва имената на вицепремиера Дмитрий Рогозин, няколко висши членове на Думата и съветници на президента Владимир Путин. 

 

Санкции има и срещу бившия украински президент Виктор Янукович, един от неговите съветници и двама "сепаратистки" лидери от Крим.

 

Всички авоари на Янукович и на Виктор Медведчук, лидер на проруската фракция "Украйнски избор", в САЩ ще бъдат иззети, съобщиха от Белия дом.

 

Санкции има и срещу Сергей Аксьонов, самопровъзгласил се за временен министър-председател на Крим, както и срещу Владимир Константинов, говорител на кримския парламент.

 

По-рано днес външните министри на държавите членки на ЕС приеха санкции срещу 21 длъжностни лица от Русия и Украйна. Засегнатите от тях лица се смятат за отговорни за противоречивия референдум за независимостта в Кримската автономна република. 

 

Международната общност ще продължи да бъде единна в съпротивата срещу посегателството върху суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Това заяви президентът Барак Обама в изявление във връзка със ситуацията в страната.

 

„Продължаването на руската военна намеса в Украйна единствено ще влоши дипломатическата изолация на Русия, а руската икономика ще пострада още повече”, предупреди Обама след кримския референдум, който Москва обеща да признае. Според държавния глава на САЩ кризата може да бъде преодоляна чрез връщането на руските сили в базите им в Крим, подкрепа за наблюдателите в Украйна и диалог между Москва и Киев.