Киев няма да прекъсва икономическите връзки с Русия

Правителството в Киев отзова за консултации украинския посланик в Руската Федерация Владимир Елченко, предаде агенция УНИАН. От Министерството на външните работи на Украйна аргументираха решението със "ситуацията в Автономна република Крим и необходимостта да се обсъдят някои международни аспекти".

 

Дипломатическият ход идва на фона на проведения вчера референдум от властите в Крим, който трябваше да определи бъдещето на полуострова – по-широка автономия в състава на Украйна или присъединяване към Русия. Втората опция събра подкрепата на 96,6% от участвалите в допитването граждани на населената с мнозинство етнически руснаци република. Заради референдума ЕС и САЩ наложиха санкции на руски и украински официални лица.

 

От Киев обявиха, че украинското правителство не възнамерява да прекъсне икономическите си връзки с Русия заради конфликта в Крим. По думите на вицепремиера Виталий Ярема това е нецелесъобразно.

 

„Официално Руската Федерация не ни е обявявала война. Надяваме се, че благодарение на дипломатическия натиск този конфликт ще бъде преодолян позитивно и нашето сътрудничество ще продължи”, каза заместникът на Арсений Яценюк.

 

Пред журналисти Ярема подчерта, че не обвинява руския народ в окупация на Крим, а руското ръководство, което по думите му „както е известно – рано или късно ще се смени и сътрудничеството между двата народа ще придобие по-голямо съдържание”.