Оказва се, че докато е в ареста, личните му данни са използвани неправомерно

Арестант разбира, че с личната му карта е теглен кредит, докато месеци е в Следствието. Той е задържан за 6 месеца за притежание на наркотици. Оказва се, че докато е в ареста, личните му данни са използвани за теглене на банков кредит

 

Как се е случило това, при положение че през цялото това време личната му карта е била в следствието, провери екип на "Здравей, България”.

 

На 6 август миналата година Радосалв Янушев е задържан в ареста на Националаната следствена служба за притежание на наркотици. Шест месеца по-късно е освободен. През това време обаче се сдобива с кредит на свое име. 

 

Още преди да излезе от ареста, кредиторите търсят парите и от неговия работодател. Действително справка в централния кредитен регистър показава, че на тази дата са изтеглени 2000 лв. с личните данни на Янушев. Сумата е отпусната от голяма търговска банка. 

 

Не се знае обаче на кого и с какъв документ, защото от Министерството на правосъдието уверяват, че по това време личната карта на мъжа е била заключена в касата на следствения арест. Получихме официален отговор от министерството, който потвърждава това:

 

"Личната карта на лицето от момента на задържане до момента на освобождаване от ареста е съхранявана в каса на административната част на ареста на бул. „Г.М. Димитров” №42. Документът за самоличност е предаван само на служители на Главна дирекция "Охрана”, които осъществяват конвоя на лицето, в случаите на представяне на задържания в съдебни заседания”.

 

Мъжът е подал жалба в полицията. Все още не знае дали кредитът е изтеглен с оригиналната му лична карта, или с фалшива. Чуди се и как служителите на банката не са се усъмнили, след като той лично не е отишъл, за да подпише документи при тях.

 

От банката отказват да дадат интервю и изпратиха писмен отговор:
"Банката предоставя потребителски кредити при стриктно спазване на приложимите закони и наредби. За да се кандидатства за този вид кредит, кредитоискателят задължително следва да се яви лично, да заяви искането си чрез попълване и полагане на подпис, на необходимите за целта формуляри и да се идентифицира с лична карта, при което се правят съответните проверки за валидност на документа. Усвояването на кредитите става отново с явяване на място и идентификация чрез лична карта”.

 

От банката изчакват следствието да приключи, за да знаят дали и от кого да си търсят парите. Мъжът се надява да изчистят името от кредитния регистър, за да не се води длъжник.