Въпреки поредната следа, съдбата на самолета остава неизвестна вече 15-ти ден

Китай разследва нови сателитни снимки на евентуални останки на изчезналия малайзийски самолет. Снимките, които бяха показани днес, са направени на 18 март, или два дни след снимките, които накараха търсенето да се премести югозападно от Австралия. 

 

Въпреки поредната следа, съдбата на самолета остава неизвестна вече 15-ти ден. Това накара роднини на изчезналите пътници гневно да обвиняват властите в укриване на информация.

 

Според китайските власти новите снимки са направени на 120 километра от тези, които показаха австралийците в четвъртък. Те показват обект с размери 22 на 13 метра. Търсенето в Индийския океан се затруднява от отдалечеността на района. Самолетите летят 4 часа, за да достигнат мястото на 2500 километра от град Пърт. 

 

С предвидените 4 часа за връщане на екипите остават едва 2 часа за същинското търсене на отломките. Заместник-премиерът на Австралия припомни, че дори отломките да бъдат открити, няма гаранция че са от изчезналия с 239 души на борда самолет.
   

Китайски разузнавателни самолети също пристигнаха в Пърт, за да се включат в операцията. Към района се отправиха военни кораби от Австралия, Китай и Великобритания. Въпреки всички усилия роднините на изчезналите със самолета хора се чувстват излъгани. Те обвиняват малайзийските власти, че крият информация.

 

Малайзийското правителство твърди, че се прави всичко възможно. Търсенето продължава и на север с участието на Индия, Пакистан и още няколко държави в Централна Азия.