Причина за решението е позицията на Москва за Украйна и Крим

Властите в Норвегия взеха решение за временното прекъсване на военното сътрудничество с Русия във връзка с позицията на Москва за Украйна и Крим, заявиха от министерството на отбраната на Норвегия, предаде Интерфакс, цитирана от агенция „Фокус”.

 

„Норвегия информира руските власти за решението си да преустанови до края на май 2014 г. всички планирани мероприятия във военната сфера между Русия и Норвегия”, се казва в официално изявление.

 

В него се отбелязва, че в тази връзка норвежката страна ще изработи нов подход към планираните мероприятия в контекста на развитието на ситуацията в Украйна и на по-нататъшните действия на руските власти, който ще бъде съгласуван със съюзниците от НАТО.

 

В частност, тази мярка ще повлече след себе си отказа на Норвегия от участие в съвместните с Русия морски учения „Северен орел”, отлагането за неопределен срок планираната визита в Норвегия на министъра на отбраната на Русия, както и редица други съвместни мероприятия.

 

„Това е необходимо за обезпечаване на всестранната сигурност в Далечния север, както и за запазване на стабилността и предсказуемостта в региона”, се отбелязва в изявлението.